top of page

İnfektif endokardit

İnfektif endokardit (İE), genellikle bakteriyemi sonucu endokardiyumun enfekte olmasıyla, sıklıkla bir veya daha fazla kalp kapakçığını etkileyen ciddi bir klinik durumdur. Akut formu genellikle Staphylococcus aureus tarafından neden olunur ve hızlı doku tahribatına yol açarken, subakut form, genellikle yapısal kalp kusurları veya protez kapakçıkları bulunan bireylerde streptokok viridans gibi mikroorganizmalarla ilişkilidir. İE’nin klinik bulguları arasında yorgunluk, ateş, üşüme gibi genel semptomlar, yeni veya değişen kalp üfürümü gibi kardiyak belirtiler ve glomerülonefrit ya da septik embolik inme gibi sekonder organ hasarı bulguları yer alır. Tanı, pozitif kan kültürleri ve ekokardiyografik bulgular gibi Duke kriterlerine dayanırken, tedavi genellikle empirik intravenöz antibiyotiklerle başlar, kültür sonuçlarına göre düzenlenir ve haftalarca sürer. Native veya protez kapak tutulumuna bağlı olarak tedavi rejimleri özelleştirilirken, komplike vakalarda cerrahi müdahale gerekebilir. Ayrıca, belirli risk gruplarında, özellikle konjenital kalp hastalığı olan bireylerde, diş prosedürleri sırasında profilaktik antibiyotik kullanımı önerilmektedir. Tedavi edilmediğinde sıklıkla ölümcül seyreden İE, erken tanı ve multidisipliner yaklaşım gerektiren bir hastalıktır.

                                                                            Daha fazlasını okumak ister misiniz?

                                                                            Bu özel yazıyı okumaya devam etmek için dahiliye.info sitesine abone olun.

                                                                            Son Yazılar

                                                                            Hepsini Gör

                                                                            Ventriküler Fibrilasyon (VF)

                                                                            Ventriküler fibrilasyon (VF) , düzensiz ve yüksek frekanslı ventriküler kontraksiyonlarla karakterize, yaşamı tehdit eden bir kardiyak...

                                                                            Pulmoner Hipertansiyon

                                                                            Pulmoner hipertansiyon , istirahat halinde ortalama pulmoner arter basıncının (mPAP)  20 mm Hg'nin üzerinde olması ile tanımlanır ve...

                                                                            Önemli Uyarı

                                                                             Bu sitede yer alan içerikler , yalnızca hekimler ve hekim adayları için hazırlanmıştır. Bilgiler, yalnızca uzman kişiler tarafından değerlendirilip uygulanmalıdır. Hekim olmayan bireylerin bu içerikleri kullanması önerilmez.

                                                                            İçeriklerin yanlış kullanımından kaynaklanabilecek olumsuz sonuçlardan sitemiz sorumlu değildir. Sağlıkla ilgili kararlarınızı mutlaka bir uzmanla görüşerek alınız.

                                                                            bottom of page