top of page

Hemolitik anemi

Hemolitik anemi, kırmızı kan hücrelerinin (eritrositler) yıkımı ile karakterizedir. Hemoliz, eritrositlerdeki yapısal anormalliklerden (hemoglobin, eritrosit membranı veya hücre içi enzimler) kaynaklanıyorsa intrinsik hemolitik anemi, dışsal nedenlerle (immün aracılı veya mekanik hasar) oluşuyorsa ekstrinsik hemolitik anemi olarak adlandırılır. Hemoliz, oluştuğu yere göre intravasküler hemoliz (kan damarları içinde), ekstravasküler hemoliz (retiküloendotelyal sistemde) veya her ikisi olarak sınıflandırılabilir.

Hemolitik anemi, hafif yorgunluk ve solukluktan hayatı tehdit edebilecek hemolitik krizlere kadar değişen derecelerde semptomlara neden olabilir. Bazı hemolitik anemiler, belirgin özelliklerle kendini gösterebilir (ör. paroksismal nokturnal hemoglobinüride tromboz). Laboratuvar bulgularıyla birlikte anemi varlığında hemolitik anemiden şüphelenilmelidir. Bu bulgular arasında yüksek indirekt bilirubin, laktat dehidrogenaz (LDH), retikülositoz ve düşük haptoglobin düzeyleri yer alır.

                                          Daha fazlasını okumak ister misiniz?

                                          Bu özel yazıyı okumaya devam etmek için dahiliye.info sitesine abone olun.

                                          Son Yazılar

                                          Hepsini Gör

                                          Miyeloproliferatif neoplazmlar

                                          Myeloproliferatif neoplazmlar (MPN'ler), miyeloid hücre hattından köken alan multipotent hematopoetik kök hücrelerin normal gelişim...

                                          Önemli Uyarı

                                           Bu sitede yer alan içerikler , yalnızca hekimler ve hekim adayları için hazırlanmıştır. Bilgiler, yalnızca uzman kişiler tarafından değerlendirilip uygulanmalıdır. Hekim olmayan bireylerin bu içerikleri kullanması önerilmez.

                                          İçeriklerin yanlış kullanımından kaynaklanabilecek olumsuz sonuçlardan sitemiz sorumlu değildir. Sağlıkla ilgili kararlarınızı mutlaka bir uzmanla görüşerek alınız.

                                          bottom of page