top of page

Hipoglisemi

Güncelleme tarihi: 20 Nis

Hipoglisemi veya düşük kan şekerinin çeşitli nedenleri vardır, ancak çoğunlukla diyabetli hastalarda insülin tedavisi veya diğer ilaçların bir sonucu olarak ortaya çıkar. Kan şekeri < 70 mg/dL olduğunda hipoglisemik semptomlar ortaya çıkabilse de, başlangıcı büyük ölçüde bireysel fizyolojik adaptasyon mekanizmalarına bağlıdır. Hipoglisemi, açlık, terleme ve taşikardi gibi otonom semptomların yanı sıra konfüzyon, davranış değişiklikleri ve uyku hali gibi nöroglikopenik semptomlarla kendini gösterir. Bir hastanın zihinsel durumundaki bir değişiklik, uzun süreli hipoglisemi potansiyel olarak akut beyin hasarına neden olabileceğinden, hemen parmak kan şekeri ölçümü ve gerekirse tedaviye teşvik etmelidir. Glikoz tercih edilen tedavidir. Bilinçli olan hastalar, glikoz tabletleri, şeker veya meyve suyu gibi hızlı etkili bir karbonhidrat almalıdır. Yanıt vermeyen hastalara intravenöz dekstoz veya intramüsküler glukagon uygulanır.

                                    Daha fazlasını okumak ister misiniz?

                                    Bu özel yazıyı okumaya devam etmek için dahiliye.info sitesine abone olun.

                                    Önemli Uyarı

                                     Bu sitede yer alan içerikler , yalnızca hekimler ve hekim adayları için hazırlanmıştır. Bilgiler, yalnızca uzman kişiler tarafından değerlendirilip uygulanmalıdır. Hekim olmayan bireylerin bu içerikleri kullanması önerilmez.

                                    İçeriklerin yanlış kullanımından kaynaklanabilecek olumsuz sonuçlardan sitemiz sorumlu değildir. Sağlıkla ilgili kararlarınızı mutlaka bir uzmanla görüşerek alınız.

                                    bottom of page