top of page

Primer biliyer kolanjit

Güncelleme tarihi: 31 Mar

Primer biliyer kolanjit (PBK; aynı zamanda primer biliyer siroz olarak da bilinir), intralobüler safra kanallarının hasarıyla karakterize edilen, otoimmün kökenli kronik progresif bir karaciğer hastalığıdır. PBK'nın patogenezi belirsizdir. PBK genellikle diğer otoimmün hastalıklarla ilişkilidir ve en çok orta yaşlı kadınları etkilemektedir. Erken evrelerde PBK genellikle asemptomatiktir ve en yaygın başlangıç semptomu yorgunluktur. İleri evre hastalığında, artan fibrotik değişiklikler, kolestazın tipik belirtilerine (örneğin, sarılık), portal hipertansiyona (örneğin, asit, gastrointestinal kanama) ve şiddetli hiperkolesterolemiye (örneğin, ksantomlar, ksanthelasma) yol açar. Tanı, yükselmiş alkalen fosfataz (ALP) seviyeleri, antimitochondrial antikorlar (AMA) ve karaciğer biyopsisi bulguları ile konulabilir. Yönetim, destekleyici bakım (örneğin, kolestaza bağlı kaşıntının yönetimi) ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak amacıyla ursodeoksikolik asit kullanımı ile gerçekleştirilir. Karaciğer nakli, kesin tedavi olarak kabul edilmektedir.

                                          Daha fazlasını okumak ister misiniz?

                                          Bu özel yazıyı okumaya devam etmek için dahiliye.info sitesine abone olun.

                                          Son Yazılar

                                          Hepsini Gör
                                          Budd-Chiari sendromu

                                          Budd-Chiari Sendromu nadir görülen ve karaciğer venlerinin tıkanıklığı sonucu gelişen bir hastalıktır. Karakteristik olarak hepatomegali, as

                                           
                                           
                                           

                                          Önemli Uyarı

                                           Bu sitede yer alan içerikler , yalnızca hekimler ve hekim adayları için hazırlanmıştır. Bilgiler, yalnızca uzman kişiler tarafından değerlendirilip uygulanmalıdır. Hekim olmayan bireylerin bu içerikleri kullanması önerilmez.

                                          İçeriklerin yanlış kullanımından kaynaklanabilecek olumsuz sonuçlardan sitemiz sorumlu değildir. Sağlıkla ilgili kararlarınızı mutlaka bir uzmanla görüşerek alınız.

                                          bottom of page