top of page

Pulmoner Hipertansiyon

Pulmoner hipertansiyon, istirahat halinde ortalama pulmoner arter basıncının (mPAP) 20 mm Hg'nin üzerinde olması ile tanımlanır ve altta yatan nedenlere göre beş gruba ayrılır: pulmoner arteriyel hipertansiyon (PAH), sol kalp hastalığı, kronik akciğer hastalığı, pulmoner arter obstrüksiyonu (örneğin, kronik tromboembolik hastalık nedeniyle) ve belirsiz multifaktöriyel mekanizmalar. Zamanla sağ ventrikül basıncındaki artış, sağ ventrikülde dilatasyon veya hipertrofi gibi yapısal değişikliklere ve sağ ventrikül disfonksiyonuna yol açarak kor pulmonale olarak bilinen durumu oluşturabilir.

Pulmoner hipertansiyon erken dönemde genellikle asemptomatiktir. İleri evrelerde ise efor dispnesi, yorgunluk, siyanoz ve senkop gibi semptomlarla kendini gösterir. Ekokardiyografi, başlangıçta pulmoner arter basıncını tahmin etmek ve sağ ventrikül disfonksiyonunu değerlendirmek için kullanılan noninvaziv bir testtir. Kesin tanı için sağ kalp kateterizasyonu ile ortalama pulmoner arter basıncı ölçülür; ancak bu işlem her zaman gerekli değildir.

Tedavi, genellikle altta yatan nedenin yönetimi ve hastalığın ilerlemesini önlemeyi hedefler. Pulmoner arteriyel hipertansiyonlu (Grup 1) hastalar, genellikle kalsiyum kanal blokerleri ve diğer pulmoner vazodilatörlerden fayda görürken, bu ilaçların diğer gruplardaki etkileri belirsizdir. Çoğu durumda, pulmoner hipertansiyon uzmanları tarafından değerlendirme ve özel merkezlere yönlendirme önerilir.

Akut dekompanse pulmoner hipertansiyon, yüksek mortalite riski taşıyan bir komplikasyondur ve genellikle yoğun bakım gerektirir. Bazı durumlarda ekstrakorporeal membran oksijenasyonu (ECMO) veya akciğer nakli gerekli olabilir. Bazı hastalarda akut veya kronik kor pulmonale gelişebilir ve bu durum, altta yatan nedenin tedavisini ve bazı durumlarda akut stabilizasyon gerektirir.



                                            Daha fazlasını okumak ister misiniz?

                                            Bu özel yazıyı okumaya devam etmek için dahiliye.info sitesine abone olun.

                                            Son Yazılar

                                            Hepsini Gör

                                            Ventriküler Fibrilasyon (VF)

                                            Ventriküler fibrilasyon (VF) , düzensiz ve yüksek frekanslı ventriküler kontraksiyonlarla karakterize, yaşamı tehdit eden bir kardiyak...

                                            Uzun QT sendromu

                                            Uzun QT sendromu, QT aralığının (ventriküler depolarizasyon ve repolarizasyon) uzadığı kongenital veya edinsel bir kalp rahatsızlığıdır. Uzu

                                            Önemli Uyarı

                                             Bu sitede yer alan içerikler , yalnızca hekimler ve hekim adayları için hazırlanmıştır. Bilgiler, yalnızca uzman kişiler tarafından değerlendirilip uygulanmalıdır. Hekim olmayan bireylerin bu içerikleri kullanması önerilmez.

                                            İçeriklerin yanlış kullanımından kaynaklanabilecek olumsuz sonuçlardan sitemiz sorumlu değildir. Sağlıkla ilgili kararlarınızı mutlaka bir uzmanla görüşerek alınız.

                                            bottom of page