top of page

Senkop

Güncelleme tarihi: 3 gün önce

Senkop, serebral hipoperfüzyona bağlı olduğu düşünülen ani ve geçici bilinç kaybıdır. Kardiyak senkop (örneğin, aritmiler veya yapısal kalp hastalıkları nedeniyle oluşan ve potansiyel olarak hayatı tehdit edici olabilen) ve kardiyak olmayan senkop olarak ikiye ayrılabilir. Kardiyak olmayan senkop, genellikle benign nedenleri içerir; bunlar arasında vazovagal yanıtlar veya karotis sinüs sendromu nedeniyle oluşan refleks senkop ve ortostatik senkop bulunur. Tanısal yaklaşım, bilinç kaybının senkop nedeniyle olup olmadığının belirlenmesine (diferansiyel tanıların ekarte edilmesi), hayatı tehdit eden nedenlerin dışlanmasına ve senkop nedeniyle ciddi advers olay riskinin değerlendirilmesine odaklanır; bu faktörler yönetim ve hasta yatışına yönelik kararları yönlendirir. Bu süreçte ayrıntılı bir anamnez alınması, fizik muayene yapılması, ortostatik vital bulguların ölçülmesi ve başlangıç elektrokardiyografisinin (EKG) değerlendirilmesi önemlidir. İleri tetkikler, altta yatan hastalık şüphesine göre yönlendirilmelidir. Pek çok durumda senkop multifaktöriyel olup spesifik bir etiyolojiyi belirlemek mümkün olmayabilir. Tedavi stratejisi ise nedene bağlı olarak şekillendirilir.

            Daha fazlasını okumak ister misiniz?

            Bu özel yazıyı okumaya devam etmek için dahiliye.info sitesine abone olun.

            Son Yazılar

            Hepsini Gör
            Aort Stenozu

            Aort stenozu (AS) , aort kapağının daralması sonucu sol ventrikülden aortaya kan akışının engellendiği bir kapak hastalığıdır. Bu durum,...

             
             
             

            Önemli Uyarı

             Bu sitede yer alan içerikler , yalnızca hekimler ve hekim adayları için hazırlanmıştır. Bilgiler, yalnızca uzman kişiler tarafından değerlendirilip uygulanmalıdır. Hekim olmayan bireylerin bu içerikleri kullanması önerilmez.

            İçeriklerin yanlış kullanımından kaynaklanabilecek olumsuz sonuçlardan sitemiz sorumlu değildir. Sağlıkla ilgili kararlarınızı mutlaka bir uzmanla görüşerek alınız.

            bottom of page