top of page

Sinüs Düğümü Disfonksiyonu ( Hasta Sinüs Sendromu)

Sinüs düğümü disfonksiyonu, daha önce hasta sinüs sendromu olarak adlandırılan, sinoatriyal düğümdeki aksiyon potansiyeli oluşumu veya iletimindeki bir anormalliktir. Sinoatriyal düğüme özgü nedenler (örneğin, sinoatriyal düğüm fibrozisi, infiltratif hastalıklar) veya dışsal faktörler (örneğin, negatif kronotrop etkili ilaç tedavisi, hipotiroidi) sonucu ortaya çıkabilir ve en sık bradikardi ile sonuçlanır. Hastalar genellikle bradikardiye bağlı end-organ hipoperfüzyonu semptomları (örneğin, yorgunluk, presenkop, senkop, efor dispnesi) ile başvurur. Bradikardi semptomları ile ritim bozuklukları arasında zamansal ilişki kurulması (örneğin, EKG, stres testi, kardiyak monitörizasyon ile) tanıyı doğrular. Stabil olmayan bradikardi acil olarak ileri kardiyak yaşam desteği önlemlerinin uygulanmasını gerektirir. Sinüs düğümü disfonksiyonuna neden olan geri dönüşümlü faktörler tespit edilmeli ve tedavi edilmelidir. Eğer geri dönüşümlü nedenler yoksa, semptomatik hastalarda uzun vadeli tedavi için kalıcı pacemaker implantasyonu tercih edilir. Taşikardi-bradikardi sendromu, taşikardi ve bradikardi dönemlerinin dönüşümlü olarak görüldüğü bir sinüs düğümü disfonksiyonu alt tipi olup, artmış kardiyovasküler olay ve mortalite riski ile ilişkilidir.

                                              Daha fazlasını okumak ister misiniz?

                                              Bu özel yazıyı okumaya devam etmek için dahiliye.info sitesine abone olun.

                                              Son Yazılar

                                              Hepsini Gör

                                              Ventriküler Fibrilasyon (VF)

                                              Ventriküler fibrilasyon (VF) , düzensiz ve yüksek frekanslı ventriküler kontraksiyonlarla karakterize, yaşamı tehdit eden bir kardiyak...

                                              Pulmoner Hipertansiyon

                                              Pulmoner hipertansiyon , istirahat halinde ortalama pulmoner arter basıncının (mPAP)  20 mm Hg'nin üzerinde olması ile tanımlanır ve...

                                              Önemli Uyarı

                                               Bu sitede yer alan içerikler , yalnızca hekimler ve hekim adayları için hazırlanmıştır. Bilgiler, yalnızca uzman kişiler tarafından değerlendirilip uygulanmalıdır. Hekim olmayan bireylerin bu içerikleri kullanması önerilmez.

                                              İçeriklerin yanlış kullanımından kaynaklanabilecek olumsuz sonuçlardan sitemiz sorumlu değildir. Sağlıkla ilgili kararlarınızı mutlaka bir uzmanla görüşerek alınız.

                                              bottom of page