top of page

Ventriküler Fibrilasyon (VF)


Ventriküler fibrilasyon (VF), düzensiz ve yüksek frekanslı ventriküler kontraksiyonlarla karakterize, yaşamı tehdit eden bir kardiyak aritmi türüdür. Bu durum, kardiyak debinin azalmasına ve hemodinamik çöküşe neden olur. VF genellikle ventriküler taşikardi ile başlar ve EKG'de tanımlanabilir P dalgalarının veya QRS komplekslerinin ayırt edilemediği, oldukça düzensiz bir ritim olarak görülür. En sık altta yatan neden koroner arter hastalığıdır; ancak VF, diğer kardiyovasküler hastalıklar veya ilaçlar, elektrik gibi dış faktörlerle de ilişkili olabilir.

VF sıklıkla ventriküler flutter ile öncülük edilir; V-flut, çok hızlı sinüzoidal QRS kompleksleriyle kendini gösterir ve bu dalgalar T dalgalarından ayırt edilemez. VF'li hastalarda, bazı durumlarda göğüs ağrısı, çarpıntı ve baş dönmesi gibi erken belirtiler görülebilir. Ancak, VF genellikle ani hemodinamik instabiliteye yol açar, bu da bilinç kaybına ve nihayetinde ani kardiyak ölüme neden olur. Bu nedenle, VF'nin yönetiminde acil defibrilasyon ve kardiyopulmoner resüsitasyon (CPR) hayatta kalma açısından kritik öneme sahiptir.

Daha fazlasını okumak ister misiniz?

Bu özel yazıyı okumaya devam etmek için dahiliye.info sitesine abone olun.

Son Yazılar

Hepsini Gör

Pulmoner Hipertansiyon

Pulmoner hipertansiyon , istirahat halinde ortalama pulmoner arter basıncının (mPAP)  20 mm Hg'nin üzerinde olması ile tanımlanır ve...

Uzun QT sendromu

Uzun QT sendromu, QT aralığının (ventriküler depolarizasyon ve repolarizasyon) uzadığı kongenital veya edinsel bir kalp rahatsızlığıdır. Uzu

Önemli Uyarı

 Bu sitede yer alan içerikler , yalnızca hekimler ve hekim adayları için hazırlanmıştır. Bilgiler, yalnızca uzman kişiler tarafından değerlendirilip uygulanmalıdır. Hekim olmayan bireylerin bu içerikleri kullanması önerilmez.

İçeriklerin yanlış kullanımından kaynaklanabilecek olumsuz sonuçlardan sitemiz sorumlu değildir. Sağlıkla ilgili kararlarınızı mutlaka bir uzmanla görüşerek alınız.

bottom of page